Blackpool Wedding Chapel and Restaurant

    This new pavilion on the Blackpool seafront houses a wedding venue, bistro, outdoor dining terraces overlooking the sea, a tourist information centre and auxiliary office spaces.

    Complex groundworks featuring a raft foundation and sheet piles were required to mediate between historical and new sea and retaining walls and to avoid surcharge to a 3m diameter sewer beneath the building. A cross-laminated timber superstructure was selected for rapid erection periods, sustainability, absence of wet trades, inherent fire resistance and factory quality finish.

    The structure features post-tensioned timber walls to deal with creep and to permit construction of the large cantilevered ceremony hall. The proposals achieved a BREEAM ‘Excellent’ rating during the design stage, with post-construction evaluation yet to be carried out.

    Client: Blackpool Council
    Architect: dRMM
    Project Value: £2.9M Images

    Winner: RIBA Regional Award 2012
    Highly Commended: Wood Awards 2013


    1 to 4 courtesy of dRMM

  • 01 © dRMM copy
  • 02 © dRMM
  • 03 © dRMM
  • 04 © dRMM
  • 05 © MHA
  • 06 © MHA
  • 07 © MHA
  • 08 © MHA SK-01
  • 09 © MHA SK-04
  • 10 © MHA SK-05