Clapham Manor School

    This extension to a Victorian Board school adds functionality to a successful primary school, rated as outstanding in the most recent Ofsted review.

    The main block of the extension, wrapped in a vibrant and continuously varying polychromatic skin, provides additional learning spaces and offices. The liminal space between the main block and original board school creates a formal entrance and vertical circulation that provides full DDA access to the original and new building.

    In response to the sensitivity of the site, in a conservation area and adjacent to a listed building, the 4-storey extension is contained within the height of the original 3-storey Victorian building. The structure comprises attenuated reinforced concrete flat slabs supported on concrete-filled circular hollow steel columns with a reinforced concrete stair core.

    Client: London Borough of Lambeth
    Architect: dRMM
    Project Value: £3M

    Winner: RIBA Regional Award 2010
    Winner: Civic Trust Award 2010
    Highly Commended: World Architecture Festival Awards 2009. ‘Learning’ category
    Shortlisted: Architectural Review Awards for Emerging Architecture 2009
    Shortlisted: Stirling Prize

    Images courtesy of dRMM

  • 01 © dRMM
  • 02 © dRMM
  • 03 © dRMM
  • 04 © dRMM