Learning Resource Centre, Kingston University

    The project involves structural engineering design for relocation of the Library and Learning Resource Centre (LRC) to ground floor level of a 1930s building.

    Key features of the project include: colonisation of an existing external courtyard beneath a glazed roof supported on the external walls of the original building; modifications to the internal layout of the original building achieved by reframing works; assessment and strengthening of existing structures to correct inherent defects and to allow for new air conditioning equipment.

    The roof utilises lightweight tied steel arches with cable bottom chords bearing onto the existing masonry piers at the perimeter of the courtyard.

    Client: Kingston University
    Architect: Pascall + Watson
    Project Value: £4.4M

    Highly Commended: SCONUL Library Design Awards 2013

    Image 1 courtesy of Pascall + Watson

  • 01 © P&W
  • 02. © MHA
  • 03. © MHA
  • 04 © MHA
  • 05 © MHA
  • 06 © MHA