Chelsea House

    This project involved the creation of a subterranean extension to an early Victorian terraced property to provide additional floor area at the existing basement level and a sub-basement level extending out into the garden. The site was constrained with no alternative access to the rear garden other than through the existing building. Conveyor belts were set up to transport soil from the excavation to a skip positioned on the road in front of the property.

    The new basement required the underpinning of the existing garden party walls with a 3m tall reinforced concrete retaining wall. A reinforced concrete ground bearing slab was cast to complete the basement structure. The finished project featured a two-level timber roof over the basement extension with cantilevering glass balustrades.

    Client: Private
    Architect: David Whitehead Architects
    Value: £170k

    Images courtesy of David Whitehead Architects

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA